2022-07-06 06:00Pressmeddelande

Laddlösning för elbil önskas vid flytt till ny bostad

Tre av fyra svenskar vill ha en laddlösning för elbil på plats när de flyttar till en ny bostad. Tre av tio är beredda att betala mer för bostaden om detta finns. Det visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av laddoperatören Eways.

Intresset för att välja elbil ökar nu i rask takt. Drygt sex av tio (63%) svenskar kommer att välja en laddbar bil nästa gång de skaffar bil. 42 procent av dessa planerar att byta bil inom fem år.

När allt fler väljer elbil ökar även behovet av att kunna ladda i anslutning till sin bostad. Vid flytt till en ny bostad anser tre av fyra (73%) att det är en fördel om det finns en laddlösning för elbilar installerad. I storstadsregionerna är siffran något högre än övriga landet. Och bland de som idag bor i en bostadsrätt instämmer hela 82 procent. 

– För många bostadsrättsföreningar är detta en aktuell fråga. Det gäller att börja i tid och se elbilsladdning som en investering för framtiden. Det är egentligen inte så svårt. Idag finns smarta lösningar för till exempel debitering som gör att det blir enkelt och rättvist för alla. För de som ingår i en samfällighet är reglerna däremot onödigt krångliga, vilket myndigheterna borde göra något åt, säger Niclas Sahlgren, vd Eways.

Tre av tio (28%) skulle vara beredda att betala mer för bostaden om det finns en laddlösning på plats. 46 procent är beredda att betala mer bland de som kommer skaffa en laddbar bil inom fem år. Personer boende i någon av storstäderna anger i högre grad att de skulle vara beredda att betala mer, jämfört med övriga landet. 

Om det inte finns en laddlösning, och det är krångligt att få en sådan på plats, skulle en av tre (32%) tveka att flytta till bostaden. Bland de som kommer att skaffa en laddbar bil inom fem år skulle varannan person tveka. 

– Undersökningen visar att investeringar i laddplatser ökar bostadens värde och attraktionskraft, vilket vi märker i våra kontakter med mäklare och fastighetsägare. Elbilsladdare blir mer och mer en hygienfaktor, även bland kommersiella fastigheter som kontor och handelsplatser, säger Niclas Sahlgren, vd Eways.

Fakta siffror
- 63 % kommer att välja en laddbar bil nästa gång de skaffar bil. 42 % av dessa planerar att byta bil inom fem år. Endast 13 % kommer inte att välja en laddbar bil. Flest tveksamma finns i norra Sverige. 70 % av de som planerar att byta till en laddbar bil bor i villa (jmf 51 % i hyresrätt).
- 100 % av de som har en renodlad elbil idag kommer att välja en laddbar bil även nästa gång som de skaffar bil. Av de som har laddhybrid är siffran 97 %. 
- Vid flytt till en ny bostad anser 73 % att det är en fördel om en laddlösning för elbilar är installerad. I storstadsregionerna 79 % jmf med övriga landet 70 %. Bland boende i bostadsrätt är siffran 82 %. Bland de som har en laddbar bil idag eller kommer skaffa en inom fem år vill över 90 % ha en laddlösning på plats. 
- 28 % skulle vara beredda att betala mer för bostaden om det finns en laddlösning på plats. För de som kommer skaffa en laddbar bil inom fem år är 46 % beredda att betala mer.Personer boende i någon av storstäderna anger i högre grad att de skulle vara beredda att betala mer, jämfört med övriga landet (31% vs 26%).
- Om det inte finns en laddlösning och det är krångligt att få en sådan på plats skulle 32% tveka att flytta till bostaden. Bland de som kommer att skaffa en laddbar bil inom fem år skulle 50% tveka.

Om undersökningen
Sifo-undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Eways. Den bygger på 1074 intervjuer med den svenska allmänheten och är riksrepresentativ.


Om Eways - El till alla bilar

Eways är den ledande oberoende laddoperatören i Sverige. Vi underlättar för både företag och privatpersoner att köra elbil genom att leverera och drifta nyckelfärdiga laddningslösningar. Vi erbjuder enkel, snabb och säker laddning hemma, vid arbetsplatsen och publikt. Vårt nätverk av laddpunkter växer snabbt och vi har över 18 000 uppkopplade laddplatser, varav cirka 4 000 publika, över hela Sverige. Vi vill vara en ledande kraft för att ställa om till det fossilfria samhället. Läs mer om oss på www.eways.se.


Kontaktpersoner

Niclas Sahlgren
VD
Niclas Sahlgren