2022-06-01 06:00Pressmeddelande

Elonroad lanserar automatisk laddning av elbilar i samarbete med Eways

Att ladda elfordon automatiskt via en skena i marken – utan krångel med laddstolpar – skulle lösa många problem. Inte minst skulle det spara tid. Nu lanserar Elonroad en lösning för automatisk laddning vid parkering och inleder samtidigt samarbete med laddoperatören Eways.

Elonroad är ett lundabaserat deeptech-bolag – med en banbrytande teknik för laddning av eldrivna fordon under färd via skenor i marken. De har bland annat byggt Lunds första allmänna elväg som invigdes för ungefär ett år sedan. Nu lanserar de en stationär lösning som möjliggör automatisk och extremt tidseffektiv laddning utan laddstolpar.

”Vi har fått förfrågningar från transportföretag som håller på att gå över till eldrivet. Att ladda med tunga kablar vid av- och pålastning av varor är omständligt och tar tid, vilket betyder minskad lönsamhet. Här passar vår lösning perfekt, eftersom laddning kan ske automatiskt vid lastbryggan. Men det är så klart en smidig lösning även för personbilsägare att ha på sin garageuppfart”, säger Karin Ebbinghaus, VD Elonroad.

Den stationära lösningen bygger på samma teknik som företagets elväg, det vill säga en skena på marken från vilken bilen laddar el via en avtagare som fälls ned under fordonet. En bil eller lastbil kan därmed börja ladda direkt när den parkerats, utan att föraren behöver koppla en laddkabel.

I samband med lanseringen tecknas även en avsiktsförklaring om försäljningssamarbete med laddoperatören Eways som är Sveriges ledande oberoende laddoperatör med ett nätverk av 16 000 uppkopplade laddpunkter och ett brett utbud av laddningslösningar både för privat och kommersiellt bruk.

”Tack vare samarbetet med Eways kan vi nu börja marknadsföra och sälja vår produkt, till att börja med till transport- och distributionssegmentet där efterfrågan är stark, men även på sikt till en bredare marknad. Avsikten är också att Eways ska ta hand om drift, underhåll och debiteringslöningar kring Elonroads system”, säger Karin Ebbinghaus.

”Vi är väldigt glada över att knyta närmare band med Elonroad, vars innovativa teknik kompletterar Eways erbjudande på ett bra sätt. Deras lösning är en viktig pusselbit för en snabb omställning till en fossilfri transportsektor, vilket är vårt mål. För att omställningen ska ta fart måste vi göra det enkelt för eldriven trafik” säger Niclas Sahlgren, VD Eways.

För mer information:
Karin Ebbinghaus, vd Elonroad, karin@elonroad.com, 070-339 55 42
Niclas Sahlgren, vd Eways, niclas.sahlgren@eways.se, 070–818 10 30

Om Elonroad
Elonroad är ett privatägt bolag som har säte i Lund. Företaget har genom en serie innovationer tillsammans med Lunds universitet utvecklat en sladdlös laddlösning för elfordon, både under färd och stationärt. Bolaget bildades 2014 av uppfinnaren Dan Zethraeus som också är huvudägare.


Om Eways - El till alla bilar

Eways är den ledande oberoende laddoperatören i Sverige. Vi underlättar för både företag och privatpersoner att köra elbil genom att leverera och drifta nyckelfärdiga laddningslösningar. Vi erbjuder enkel, snabb och säker laddning hemma, vid arbetsplatsen och publikt. Vårt nätverk av laddpunkter växer snabbt och vi har över 16 000 uppkopplade laddplatser, varav drygt 3 500 publika, över hela Sverige. Vi vill vara en ledande kraft för att ställa om till det fossilfria samhället. Läs mer om oss på www.eways.se.


Kontaktpersoner

Niclas Sahlgren
VD
Niclas Sahlgren